Konsan historiaa

Konsan tila oli aikoinaan  Maarian pitäjään kuuluvan Raunistulan kylän tiloista suurin. Siihen kuului peräti 90 ha peltoa, metsää ja asuttua maata.

Tilalta myytiin kaupunkilaisille lihaa, voita, perunoita ja viljaa. Kartanon  navetta oli jo tuohon aikaan hyvin tunnettu kohtaamispaikka, jossa maitoa haettaessa vaihdettiin kylän kuulumisia.

Enkelinsiipi -huonekasvi ikkunalla. Kasvin lehdet hehkuvat punaisena, vieressä syvän vihreä traakkipuu.

Konsan tilan 23-vuotiaasta nuorikosta, Maria Serafiasta,  kasvoi tomera emäntä jäätyään yllättäen leskeksi vuonna 1890. Maria Serafia laajensi tiluksia ja ohjasi suurta määrää torppareita, joita oli enimmillään 80. Vanha emäntä hoiti tilaa vielä elämänsä ehtoopuolella, sillä ainokainen Lyyli-tytär oli paljon poissa.

Serafian kuoltua tilan peltoala väheni, mutta Lyylin myötä tuotiin Konsan taloon kulttuurista sivistystä ja antiikkia. Käsityönopettajaksi kouluttautunutta Lyyliä kiinnostivat monenlaiset kulttuuriharrastukset, varsinkin matkustaminen, joka veti häntä maailmalle jo nuorena.

konsan kärrynpyörä ja rajakivi

Lyylillä ei ollut perillisiä, eikä hän ollut tehnyt testamenttia, joten hänen jälkeensä Konsan tila rakennuksineen siirtyi valtiolle vuonna 1986 .

sivun alkuun