Konsan historiaa

Suurtila Maarian pitäjässä

Konsan maatila oli aikoinaan Maarian pitäjään kuuluvan Raunistulan kylän tiloista suurin. Siihen kuului peräti 90 ha peltoa, metsää ja asuttua maata. Konsan tilalta myytiin kaupunkilaisille lihaa, voita, perunoita ja viljaa. Kartanon  navetasta tuli suosittu kohtaamispaikka,sillä siellä vaihdettiin kylän kuulumisia vastalypsettyä maitoa haettaessa.

Maria Serafia ja tytär Lyyli

Konsan tilan 23-vuotiaasta nuorikosta Maria Serafiasta tuli tilan tomera emäntä vuonna 1890, kun hänen puolisonsa kuoli yllättäin. Maria Serafia laajensi tiluksia ja ohjasi suurta joukkoa torppareita, joita oli enimmillään jopa 80.

Vanha emäntä hoiti tilaa säntillisesti vuosikymmeniä, elämänsä ehtoopuollakin, koska Lyyli-tytär oli paljon poissa. Käsityönopettajaksi kouluttautunutta tytärtä kiinnostivat monenlaiset kulttuuriharrastukset, ja matkustaminen veti häntä jo nuorena maailmalle.

Maria Serafian kuoltua tilan peltoala pieneni, mutta Lyylin mukana Raunistulaan Konsan maataloon saatiin kulttuurituntemusta, sivistystä ja kauniita antiikkitavaroita. Lyylillä ei ollut perillisiä, eikä hän tehnyt testamenttia. Hänen jälkeensä Konsan tila rakennuksineen siirtyi valtiolle vuonna 1986.

sivun alkuun