Konsan historiaa

Ikkunalla punalehtinen enkelinsiipi

Konsan maatila oli aikoinaan Maarian pitäjään kuuluvan Raunistulan kylän tiloista suurin. Siihen kuului peräti 90 ha peltoa, metsää ja asuttua maata. Konsan tilalta myytiin kaupunkilaisille lihaa, voita, perunoita ja viljaa. Kartanon  navetasta tuli suosittu kohtaamispaikka,sillä siellä vaihdettiin kylän kuulumisia vastalypsettyä maitoa haettaessa.

Maria Serafia ja tytär

Konsan tilan 23-vuotiaasta nuorikosta Maria Serafiasta tuli tilan tomera emäntä vuonna 1890, kun hänen puolisonsa kuoli yllättäin. Maria Serafia laajensi tiluksia ja ohjasi suurta joukkoa torppareita, joita oli enimmillään jopa 80.

Vanha emäntä hoiti tilaa säntillisesti vuosikymmeniä, ja vielä elämänsä ehtoopuollakin, sillä Lyyli-tytär oli paljon poissa. Käsityönopettajaksi kouluttautunutta tytärtä kiinnostivat erilaiset kulttuuriharrastukset ja matkustaminen, mikä vei häntä jo nuorena maailmalle.

Maria Serafian kuoltua tilan peltoala pieneni, mutta Lyylin mukana maataloon saatiin kulttuuriharrastusten suomaa sivistystä ja kauniita antiikkitavaroita. Lyylillä ei ollut perillisiä, eikä hän tehnyt testamenttia, joten hänen jälkeensä Konsan tila rakennuksineen siirtyi valtiolle vuonna 1986.

Kahdeksan vuotta myöhemmin raunistulalainen Ulla Oksanen osti naapurissaan myynnissä olleet Konsan Kartanon rakennukset ja aloitti paikassa Turun Luontaishoitolan toiminnan.

sivun alkuun

Konsan Kartano | Turun Luontaishoitola
Virusmäentie 9 | 20300 Turku FI | Kartta
+358 44 592 9324|  info(at)konsankartano.eu