Konsan historiaa

Konsan tila ja sen emännät

Konsan maatila oli aikanaan  Maarian pitäjään kuuluvan Raunistulan kylän tiloista suurin. Siihen kuului peräti 90 ha peltoa, metsää ja asuttua maata. Tilalta myytiin kaupunkilaisille lihaa, voita, perunoita ja viljaa. Kartanon  navetta oli jo tuohon aikaan hyvin tunnettu kohtaamispaikka, jossa maitoa haettaessa vaihdettiin kylän kuulumiset.

Konsan kartanon 23-vuotiaasta nuorikosta, Maria Serafiasta,  kasvoi vähitellen tomera emäntä jäätyään leskeksi vuonna 1890. Hän laajensi tiluksia ja ohjasi suurta määrää torppareita, joita oli enimmillään 80.

Lyyli-tyttärestä kasvoi itsenäinen nainen. Hän kouluttautui käsityönopettajaksi. Vanha emäntä hoiti tilaa vielä elämänsä ehtoolla, sillä Lyyli ei ehtinyt paljoa arkiaskareissa auttaa. Kulttuuri ja matkustaminen veivät tytärtä maailmalle.

Serafian kuoltua tilan peltoala väheni, mutta Lyylin myötä saatiin taloon kulttuurista sivistystä ja paljon antiikkia. Lyylillä ei ollut perillisiä, eikä hän ollut tehnyt testamenttia, joten Konsan tila rakennuksineen siirtyi hänen kuoltuaan valtiolle vuonna 1986.

Konsan tilan historiassa alkoi uusi vaihe vuonna 1994, kun raunistulalainen Ulla Oksanen osti naapurissaan sijainneen kartanon ja käynnisti yrittäjänä Turun Luontaishoitolan toiminnan.